FőoldalÜzletÁrat emelnek a chipgyártók
2022. május 16., hétfő ::

Árat emelnek a chipgyártók

Gyártótól függően 5 és 20% közötti emelkedés várható

A Bloomberg arról értesült, hogy több bérgyártó is emelné az árait. Így például a TSMC-vel hasonló nagyságú chipet gyárt külső megrendelőknek, bonyolultsági szinttől függően 15-20 százalékos áremelést tervez. Sőt nemcsak elkezdte a tárgyalásokat a megrendelőivel az év második felétől érvényes új árakról, hanem néhánnyal már meg is állapodott.

További negatív hír, hogy maga a TSMC is árat emel, igaz csak jövőre és csak 5-8%-os mértékben (e két gyártó a globális bérgyártási kapacitás több mint kétharmadát adja).

Az okok összetettek, de nem jelentenek nagy újdonságot. Egyrészt a gyártókapacitásokhoz képest nagy kereslet (a Samsung például nyolcszor akkora megrendelés állománnyal rendelkezik a következő öt évre, mint a 2021-es bevétele volt) nyomja fel az árakat. Másrészt az ukrajnai háború, a szállítási útvonalak megváltozása. Továbbá maguk a gyártási költségek is jelentősen megnőttek, mivel drágultak az alapanyagok és a gyártóberendezések is (a Samsung tavaly több mint 36 milliárd dollárt költött a chiprészleg bővítésére, főleg a csúcstechnológiát jelentő gyártóberendezésekre). Nem utolsó sorban a háború miatt gyengélkedő világgazdaság emelkedő alapkamatot, inflációt generál.

A chipek árában bekövetkező áremelés persze tovább fog gyűrűzni, és mi, a végfelhasználók is nemsokára is szembesülünk vele. A bérgyártók nyeregben érezhetik magukat, hiszen a megrendelők kényszerhelyzetben vannak: vagy elfogadják a magasabb árakat, vagy nem lesznek félvezető alkatrészeik, amiket beépíthetnek a termékeikbe.

Vannak ugyanakkor olyan vélemények is, hogy az orosz és az ukrán piac lenullázódása, a Kínát sújtó egészségügyi lezárások rövidesen normális mederbe terelhetik a félvezetőpiacot.

Forrás: www.reuters.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény