FőoldalÜzletNőtt a hazai megújulóenergia-felhasználás részaránya
2021. június 30., szerda ::

Nőtt a hazai megújulóenergia-felhasználás részaránya

Két év csökkenést követően 2019-ben ismét nőtt a megújuló energia részaránya a teljes bruttó végső energiafogyasztáson belül. A villamosenergia-fogyasztás, valamint a közlekedés területén tovább zöldült az energiafelhasználás, míg a fűtésre és hűtésre kevesebb megújuló energiát fordítottunk, mint 2018-ban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hazai megújulóenergia-felhasználás alakulásáról szóló beszámolójából, amely a 2010–2019-es időszakra vonatkozó adatokat tartalmazza.

zoldenergia

A MEKH beszámolója alapján az összesített megújulóenergia-részarány az előző évek csökkenő tendenciáját megállítva 12,61%-ra nőtt a 2018. évi 12,53%-os részarányhoz képest. Ily módon a 2020. évre kötelezően elérendő 13%-os megújuló részarány teljesítése várhatóan megvalósul.

Az előző évhez hasonlóan 2019-ben is a villamosenergia-felhasználás, valamint a közlekedés területén növekedett a megújuló energia részaránya. A villamosenergia-felhasználásban ismét a napelemek felfutása adta a részarány-növekedés döntő hányadát, hiszen újra közel megduplázódott a beépített napelemes kapacitás. Ilyen módon 2019-ben a beépített megújuló villamosenergia-termelési kapacitás közel 62%-át, a megújuló alapú villamosenergia-termelésnek pedig 32%-át adták a naperőművek.

Ezzel szemben a fűtés-hűtés területén a megújulóenergia-felhasználás részaránya tovább csökkent 2019-ben. Ezt elsősorban a lakossági biomassza (döntően tűzifa) felhasználás csökkenése okozta, ami az előző évhez képest enyhébb téllel és a tűzifa további drágulásával magyarázható.

A megújuló alapú villamosenergia-termelésben bekövetkezett, döntően a napelemek által indukált nagyarányú (mintegy 23%-os) növekedés, kiegészítve a közlekedési szektorban bekövetkezett kisebb mértékű (4%-os) bővüléssel összességében kompenzálni tudta a kiemelkedő súlyú fűtés-hűtés megújulóenergia-felhasználásának kisebb mértékű (3%-os) csökkenését. A viszonyítási alapul szolgáló bruttó végső energiafogyasztás (a megújuló részarány nevezője) eközben csupán 0,4 százalékos növekedést mutatott. Ilyen módon tehát az összesített megújulóenergia-részarány kis mértékben növekedni tudott.

2019-ben továbbra is jelentős, több mint 50%-os részarányt képviselt a lakossági biomassza (tűzifa) felhasználás a teljes megújulóenergia-felhasználáson belül (szemben a napenergia 6%-os részarányával), ezért a lakossági tűzifa-felhasználás alakulása jelentős mértékben befolyásolja a kötelezően teljesítendő megújuló célérték elérését.

A megújuló energia részaránymutatók alakulása (2010–2019)

Az egyes felhasználási célokra elfogyasztott, megújuló energiaforrásból előállított energia mennyisége (2010–2019)

*Teljes bruttó végső energiafogyasztás = bruttó végső energiafogyasztás + hőszivattyúk által a környezetből felvett energia mennyisége

A magyarországi megújulóenergia-felhasználás 2010–2019. évi alakulásáról szóló részletes beszámoló ide kattintva elérhető el.

Forrás: MEKH

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény