FőoldalÜzletAz Infineon felvásárolja a Cypresst
2019. június 06., csütörtök ::

Az Infineon felvásárolja a Cypresst

A piaci szereplők tavalyi eredményeit alapul véve, a mostani egyesüléssel a világ nyolcadik legnagyobb csipgyártó cége jön létre, amely a járműiparban aktuálisan piacvezető szállítónak tekinthető. A tranzakció több mint 10 milliárd dollár értékű

A német Infineon Technologies a hétvégén jelentette be a Cypress Semiconductor több mint 10 milliárd dollár (9 milliárd euró) értékű akvizícióját. A közlemény szerint a felvásárlást 2019 végén vagy 2020 legelején zárják majd le. Az 1982 óta működő Cypresst a memória-, szenzor- és IoT chipek egyik fontos gyártójaként tartják számon. A megállapodás szerinti 10 milliárdos cégértékbe a Cypress adósságának átvállalását is belekalkulálták, a pillanatnyilag több mint 18 milliárd euróra (körülbelül 20 milliárd dollárra) értékelt Infineon bankhiteleken keresztül készpénzzel és saját részvényeivel fizeti ki a tulajdonosokat. Az ajánlat nagyjából 50 százalékos prémiumot jelent az amerikai csipgyártó előző havi részvényárfolyamához képest.

A kiadott közlemény szerint a tranzakció új növekedési lehetőségeket nyit meg a vállalat előtt a járműiparban, az ipari alkalmazásokban és az IoT területén, ezzel pedig rugalmasabbá teszi a társaság üzleti modelljét. Erre minden bizonnyal szükség is lesz, hiszen az eladásai negyed részét a kínai piacon jegyző Infineon részvényeinek értéke a harmadával esett vissza az elmúlt egy évben, miután a cég kétszer is módosítani kényszerült bevételi előrejelzéseit a kedvezőtlen világpiaci körülményekre és a kínai autóeladások gyengülésére hivatkozva.

Az új felállásban a német gyártó 180 millió eurós éves költségmegtakarításra számít 2022-ig azokra a szinergiákra építve, amelyek a bevételi oldalon hosszabb távon legalább 1,5 milliárd dolláros forgalom bővülést hozhatnak. Ide kívánkozik, hogy a Cypress korábban arról tájékoztatta a befektetőit, hogy a következő öt évben a járműipari szállítások 8-12 százalékos, míg az IoT üzletág 14 százalékos felfutására számít.

A Bloomberg által megszólaltatott elemzők például azt emelik ki, hogy a társaság nagyon fáradságos integrációs folyamatok elé néz, ami nem kis részben a két csipgyártó eltérő profiljából adódik. A kínai kereslet kérdése természetesen folyamatosan felmerül, itt is arra hegyezik ki a dolgot, hogy az Infineonnak nagyon erős második félévet kellene produkálnia, ha tartani akarja magát a korábban belengetett 8 milliárd eurós bevételi célhoz.

A világszerte több tízezer embert foglalkoztató Infineon egyébként magyarországi jelenléttel is rendelkezik - ahogy erről az Elektronet 2019/4 számában is írtunk. A telephelyen az Infineon Technologies Cegléd Kft. IGBT félvezető modulok, míg az Infineon Technologies Bipoláris Kft. nyomott kontaktusú tárcsatirisztorok, tárcsadiódák és bipoláris modulok szerelését és mérését végzi.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény