FőoldalÜzletGE leépítések: Magyarország is érintett lesz
2017. december 11., hétfő ::

GE leépítések: Magyarország is érintett lesz

A Bloomberg híre szerint a korábban jelzettnél jóval nagyobb, 12 ezer főt érintő elbocsátások lesznek. Ebből 140 főt hazánkban rúgna ki a kormány stratégiai partnere

Korábban még arról lehetett olvasni a nemzetközi sajtóban, hogy a General Electric „csak” 4500 fős elbocsátásra készül Európában, ugyanakkor a Bloomberg csütörtökön már arról írt, hogy a leépítés összesen 12 ezer ember fog érinteni, és főleg a GE USA-n kívüli leányvállalataiban lehet számítani leépítésekre. Konkrétan a cég energetikai üzletágát szerveznék újra, ami szellemi és gyártási munkát végző alkalmazottak elbocsátásával is együtt járna. A leépítés az összes alkalmazott 18 százalékát érinti.

Az energetikai üzletág a GE egyik legnagyobb divíziója: éves szinten nagyjából 27 milliárd dollár bevételt termel. A GE-nek világszerte összesen nagyjából 300 ezer alkalmazottja van, az energetikai üzletágban kb. 60 ezren dolgoznak. Az átszervezés és leépítés oka, hogy a céget nagyon érzékenyen érintette a gázalapú energia iránt visszaeső kereslet a világpiacon, és a helyzetet rossz menedzsmentdöntések rontották tovább. Az átalakítás része a kutatás-fejlesztési költségek visszafogása, de a GE az osztalékát is csökkenti, elhalasztotta a bostoni központjának építését, és bizonyos üzletágakat is eladtak. Ezektől az intézkedésektől jövőre 1 milliárdos dolláros költségcsökkenést vár az energetikai üzletág.

Ami Magyarországot illeti, a General Electrictől származó információk szerint az amerikai GE Power a cég globális átszervezési terve alapján 140 fős leépítést tervez. A legtöbb munkahely a veresegyházi telephelyen szűnik meg, de néhány főt Budapesten és Százhalombattán is elbocsátanak.

A leépítés a GE magyarországi alkalmazottainak egy százalékát érinti, és az az oka, hogy az erőművi és hálózati berendezésgyártás világszerte stagnál, Nyugati-Európában pedig konkrétan még csökken is. A GE Power rendelésállománya a harmadik negyedévben 19 százalékkal, üzemi eredménye 51 százalékkal csökkent, és a következő három évben is csökkenő kereslettel számol az amerikai multi magyar leányvállalata.

A GE új vezérigazgatója, John Flannery pár napja megerősítette a vállalat korábbi bejelentését, miszerint a globális Fényforrás üzletág értékesítését tervezik, amibe beletartozik a magyarországi tevékenység is. „Jelenleg a tervezett értékesítési folyamat korai szakaszában vagyunk, így nem tudunk tájékoztatást adni a lehetséges vevőről vagy vevőkről, illetve a tervezett tranzakció további részleteiről" – közölte a GE. A Fényforrás üzletág közel 5000 főt foglalkoztat Magyarországon.

Forrás

Korábban a témában

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény