FőoldalÜzletA kutatás-fejlesztés hajtja a Bosch csoportot
2013. május 10., péntek ::

A kutatás-fejlesztés hajtja a Bosch csoportot

A magyarországi Bosch csoport az előző üzleti évhez képest 17 százalékkal növelte forgalmát 2012-ben. A különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója tíz leányvállalatával 594 milliárd forint forgalmat ért el, saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeit is beleértve

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője

„Rekordforgalmunk mértéke megfelel a magyar GDP 2 százalékának. Stabil növekedési pályán haladunk, elkötelezettségünk szilárd Magyarország iránt" – mondta el Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult, hogy a vállalat növelte a miskolci és hatvani autóipari egységek kapacitását. A magyar piacon a cégcsoport forgalma 133 milliárd forint volt 2012-ben. A Bosch az idei üzleti évben is növekedéssel számol, és tovább erősíti K+F tevékenységét Magyarországon. A cégcsoport árbevétele 1,9%-kal 52,5 milliárd euróra nőtt 2012-ben, mely bevételből a gépjárműtechnika 59, az ipari technika 15 és a fogyasztási cikkek és épülettechnikai megoldások 26%-ot adtak. Sajnos a napenergia-hasznosítás területén elért piaci pozícióit feladja a cég, mert a 40%-os áresés és a további kedvezőtlen piaci hatások miatt nem működtethető gazdaságosan. Az árbevételek Észak-Amerikában és az Ázsia-Csendes-óceáni régióban növekedtek, Európában és Dél-Amerikában csökkentek.

38 százalékkal megnövelt kutatás-fejlesztési ráfordítás

A Bosch csoport öt év alatt megkétszerezte a magyarországi kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak összegét, amely eredményeként eddig már 83 szabadalmi kérelmet nyújtott be. A vállalat az előző üzleti évhez képest 2012-ben 38 százalékkal növelte a K+F-re fordított összeg nagyságát, ami így elérte a 18 milliárd forintot. A Csoport árbevételének 9,1%-át, mintegy 4,8 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre és 597 új szabadalmat nyújtott be (ez átlagban 19 szabadalom/munkanap!!!).

„A technológiai fejlődés motorja a helyi tudástőke és a megfelelő módszertani, valamint gyakorlati ismeretekkel rendelkező, képzett munkaerő" – tette hozzá González. A Bosch évek óta kiemelt támogatója a magyarországi kutatási és oktatási intézményeknek, a műszaki tudástranszfernek, illetve duális képzés keretében részt vesz a technikus és szakmunkás szakemberek oktatásában is.

8 500 munkavállalójával a Bosch az egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadó

A Bosch 1000 főre növelte a kutatás-fejlesztés területén alkalmazott mérnökök számát, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat dolgozóinak összlétszáma 2012-ben elérte a 8 500 főt. Ez az eddigi legmagasabb munkavállalói létszám a társaság hazai történetében. A Bosch 2012-ben félezer új munkahelyet teremtett, a cégcsoport Magyarország második külföldi ipari munkaadója.

A magyarországi Bosch csoport ötödik alkalommal kapta meg a Legvonzóbb Munkáltató díját az Aon Hewitt humánerőforrás-tanácsadó és az AIESEC Magyarország által végzett országos felmérés alapján. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ÉV Vállalkozója díjat adományozta Gödri Istvánnak, az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatójának a gyár nemzetközi piacon elért sikereiért. A Magyar Tudományos Akadémia Wahrmann Mór-éremmel tüntette ki Dr. Max Nitzschét, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. ügyvezető igazgatóját. Emellett a vállalat teljesítményét belső elismeréssel is díjazták 2012-ben: a miskolci autóipari gyár által előállított eBike meghajtás-rendszer – amelybe a hatvani Bosch gyár által készített elemek is kerülnek – a vállalatcsoport rangos nemzetközi innovációs elismerésében részesült.

Az új fejlesztési központ 30 milliárd forint értékű beruházása terv szerint halad

2012-ben a Bosch összesen 35 milliárd forint értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon, beleértve olyan új gyártósorok telepítését, amelyek a hatvani, egri és miskolci gyártóüzemek kapacitását egyaránt bővítették. A tavalyi év legfontosabb beruházása a magyarországi központi bázis és fejlesztési központ építése volt, 30 milliárd forint értekben. Az első épületet 2013 nyarán adják át, és idén áprilisban letették a beruházás második ütemének alapkövét. Az építkezés 2015-ben zárul.

A Bosch honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény