FőoldalÜzletA magyaroknak biciklire telik, hibrid autóra nem
2012. november 15., csütörtök ::

A magyaroknak biciklire telik, hibrid autóra nem

A Bosch megbízásából a Medián idén harmadik alkalommal készített országos, reprezentatív felmérést a magyar lakosság autóparkjáról, autójavíttatási szokásairól. A 2008-ban indult adatfelvételt 2010-ben és 2012-ben is megismételték. A felmérések a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló, összesen 2400 fő személyes megkérdezésével készültek. A kutatásban résztvevő, autóval rendelkező háztartások száma minden alkalommal 1000 volt

A Bosch már készül a hibridforradalomra, Magyarország még nem
A Bosch szerint a belső égésű motorok kutatásfejlesztésében környezetvédelmi és fogyasztási oldalról egyaránt vannak még komoly kiaknázatlan lehetőségek. Mindemellett a társaság előrejelzései azt mutatják, hogy 2025-től az elektromos meghajtás aránya olyan mértékben növekszik majd világszerte, hogy számottevően csökkenhet a pusztán belső égésű motorral felszerelt járművek száma, és az Európai Unió közlekedési stratégiája is az alternatív, környezetkímélő megoldásokat szorgalmazza. Az elektromos korszakváltásnak egyelőre azonban nyoma sincs itthon: a Bosch és a Medián reprezentatív felmérése kimutatta, hogy a magyarországi autópark alig egy százaléka gázüzemű vagy hibrid meghajtású, ez az alacsony arány pedig 2008 óta változatlan.

A környezetkímélő, de többnyire drágább gépjárművek helyett a magyarok még mindig a hagyományos meghajtással működő autókat választják: a friss kutatási adatok szerint a háztartásokban található gépkocsik 85 százaléka benzines, 14 százaléka dízel üzemű. Bár a növekvő üzemanyagárak miatt sokan keresnek alternatív megoldást, a hibrid meghajtású autók helyett többen váltanak inkább kerékpárra.

Felértékelődik a technológiailag felszerelt szervizek szerepe
A Magyarországon több mint 80 márkafüggetlen szervizzel jelen lévő Bosch Car Service hálózat 2012-ben is megőrizte piacvezető pozícióját. A Medián kutatása szerint a Bosch Car Service továbbra is a legismertebb autószerviz hálózat Magyarországon, amelyet minden harmadik autós ismer.

Akár belső égésű motorral felszerelt, akár elektromos meghajtású autók javításáról van szó, ott érdemes a gépjárműveket szervizeltetni, ahol az eszközparkban és a szakemberek képzésében is folyamatosan követik a technológiai fejlődést. A Bosch autójavító hálózata már most felkészült az elektromos forradalom kihívásaira, hiszen a hibridjárművek javítása - különös tekintettel a nagyfeszültségű rendszerek vizsgálatára - speciális óvintézkedéseket és alapos rendszerismeretet igényel. A szervizeknek fel kell készülniük, mert a jövőben egyre több kombinált hajtású jármű felülvizsgálatát vagy javítását kell elvégezniük.

A Bosch honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény