FőoldalKonstruktőrA Samsung rávert 1 nm-t a GlobalFoundriesre
2017. október 06., péntek ::

A Samsung rávert 1 nm-t a GlobalFoundriesre

Egy „hajszállal” jobb, 11 nanométeres csíkszélességet mutatott be

11 nanométeresnek nevezett félvezető-gyártási eljárást jelentett be a Samsung. A dél-koreai bérgyártó megoldása kísértetiesen hasonlít a konkurens GlobalFoundries nagyjából két héttel ezelőtt bejelentett fejlesztésére, ugyanis mindkettő részben a 14LPP-re épít. Az így megszületett 11LPP jelölésű eljárás a 14LPP-nél 10 százalékkal nagyobb tranzisztorsűrűséget és 15 százalékkal nagyobb tranzisztorteljesítményt ígér. A Samsung szerint fejlesztése elsősorban egyes középkategóriás alkalmazásprocesszorokhoz lehet majd jó választás, azzal ugyanis a 10 nanométeres eljárás költségeinél alacsonyabban lehet közel azonos teljesítményt kihozni. Természetesen tranzisztorsűrűségben megmarad a 10 nanométer előnye, amely a 14LPP-nél 30, a 11LPP-nél pedig 20 százalékkal több tranzisztort képes felsorakoztatni egységnyi területen.

A Samsung 11 nm-re utaló jelölését vélhetően a gyártástechnológia BEOL (back-end-of-line) része inspirálta, amelyet a Samsung állítása szerint kompletten a 10 nanométeres eljárástól hozott át, a FEOL-t (front-end-of-line) pedig a 14 nanométertől örökölte a hibrid fejlesztés. A Samsung szerint az átmeneti eljárással megkönnyíthető a migrációs folyamat, a partnerek fokozatosan, nagyobb kockázat nélkül állhatnak át 14 nanométerről 11-re, majd onnan később 10-re. A 10LPP a 11LPP-hez képest nagyjából 20 százalékkal nagyobb tranzisztorsűrűséget és körülbelül 5 százalékkal nagyobb teljesítményt ígér. A 11LPP-t alkalmazó tömegtermelés valamikor a jövő év második felében indulhat be.

A GlobalFoundries a szeptemberben bejelentett fejlesztését szintén a 14LPP-hez mérte. Ehhez képest a GloFo 12LP jelölésű megoldása 15 százalékkal nagyobb tranzisztorsűrűséget és 10 százalékkal nagyobb teljesítményt ígér, tehát a Samsung 11LPP-hez képest előbbiben 5 százalékkal jobb, utóbbiban pedig ugyanennyivel rosszabb, magyarán a két eljárás nagyon hasonló paraméterekkel rendelkezik.

Mindez jól mutatja, hogy a bérgyártók manapság mennyire szabadon dobálóznak a nanométerekkel, hisz a tranzisztorsűrűségre utaló értéket tekintve inkább a GlobalFoundriesnek lenne nagyobb létjogosultsága 11 nanométernek nevezni eljárását, ugyanakkor objektíven szemlélve egyik fejlesztés sem érdemelte ki az alacsony számokat. A 14LPP-hez képest ugyanis az Intel 14 nanométeres eljárása nagyjából 25 százalékkal nagyobb tranzisztorsűrűséget kínál, amit sem a GlobalFoundries 12 nanométere, sem pedig a Samsung 11 nanométere nem képes hozni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény