FőoldalArchívumA Renesas Electronics belép az ibolyakék lézerek piacára
2010. augusztus 10., kedd ::

A Renesas Electronics belép az ibolyakék lézerek piacára

A félvezetőtechnikai üzletágban versenyző Renesas Electronics Corporation bejelentette első, 405 nm-es, ibolyakék fényű lézerdióda termékét, amelyben olyan újszerű hullámvezető technológiát alkalmaznak, amely nagyobb kimeneti teljesítményt tesz lehetővé, és kiválóan támogatja a tömeggyártást is. Az új lézerdióda az NV4A61MF típusszám alatt érhető el, támogatja a Blu-ray szabványú olvasó- és író eszközöket is

Az új lézerdióda újfajta belső struktúrával készül, amelyben a lézerdióda általános minőségét meghatározó optikai hullámvezetőt magába a félvezetőbe integrálták. Az optikai hullámvezetőt ebben a struktúrában a gallium-nitrid (GaN) hordozón alakítják ki, amely a hagyományos technológiával készülő eszközökhöz képest (amelyeknél a hullámvezető a lézerchip felületére kerül) tízszer nagyobb pontosságot és 20%-kal kedvezőbb hődisszipációt biztosít. Az innovatív technológia számos technológiai előnyt biztosít:
- a 350 mW kimeneti optikai teljesítmény akár 85 °C-on is lehetővé teszi a nyolcszoros sebességű Blu-ray lemezírást,
- a kimeneti áram- és optikai karakterisztikák kiváló linearitást mutatnak a teljes tartományban,
- jelentősen alacsonyabb a visszajátszás közben jelentkező lézerzaj (kimeneti fluktuáció).

A Blu-ray lemezek piacai a lejátszók és felvevők, valamint az LCD- és plazmatelevíziók terjedésével rohamosan bővül, 2011-re mintegy 100 millió ilyen egység értékesítését prognosztizálják, másfélszer annyit, mint idén. A várakozások szerint ezek egyharmada lesz a nagyobb kimeneti teljesítményű lézerekkel működő Blu-ray felvevő.

A jelenlegi ibolyakék színt kibocsátó félvezetőalapú lézerdiódákra a barázdált hullámvezető struktúra a jellemző, amelynél a félvezető felszínén az optikai hullámvezetőt szárazmaratással alakítják ki. A lézerekben a közvetlenül a fénykibocsátó rétegen kialakított bevonó réteg vastagsága direkt módon befolyásolja az eszköz végteljesítményét. A hagyományos szárazmaratásos eljárással a bevonó réteg vastagságának pontos kézben tartása nehézkes a megfelelő maratásgátló anyag elérhetetlensége miatt, amely így végeredményben inkonzisztens lézerteljesítményt tud csak garantálni.

A Renesas Electronics új, NV4A61F típusjelű lézerdiódájának gyártásánál alkalmazott, ún. "inner-stripe" struktúra csökkenti ezt az inkonzisztencia-hatást, és nagyteljesítményű, robusztus, kiszajú működést tesz lehetővé. Az epitaxiális növesztési technológia a rétegvastagságot nanométeres léptékben képes szabályozni, így segítségével rendkívül pontosan, egy nagyságrenddel jobban szabályozható a bevonó réteg vastagsága, mint a szárazmaratásos technológiánál. Emellett annak érdekében, hogy az áram a fénykibocsátó rétegben jobban koncentrálódjon, az NV4A61F-ben alumínium-nitrid (AlN) anyagú áramblokkoló réteg helyezkedik el közvetlenül a bevonó réteg felett. A kiváló termikus tulajdonságú és kellő áteresztőképességű anyag közel 20%-kal kedvezőbb hőelvezetést, valamint kimagasló linearitást biztosít.

A Renesas Electronics rendkívül komolyan veszi a lézerdiódák fejlesztését, így várhatóan 2010 decemberében jelenik meg következő, 420 mW-os, kétrétegű Blu-ray lemezeket és 12-szeres írási sebességet támogató diódájával, felkészülve a Blu-ray felvevők új generációjára.

A Renesas honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény