FőoldalArchívumAz automatikában is erősít a rádiós adatátvitel - Endress + Hauser Akadémia
2009. október 19., hétfő ::

Az automatikában is erősít a rádiós adatátvitel - Endress + Hauser Akadémia

Október 15.-én rendezte meg az Endress + Hauser Magyarország Kft. soron következő Akadémia előadását "Digitális kommunikáció és integrált automatizálási megoldások" címmel.A hallgatóság (több mint 60 érdeklődő) nagy figyelemmel és aktív közreműködéssel figyelte Dr. Holger Knau előadását, aki a jó nevű német anyacég Digital Communication and Solution Business kelet-európai felelőse

Az Endress + Hausernál is jól megfigyelhető az a világjelenség, hogy a szenzortechnikában hajdani élenjáró cégek egyre kiterjedtebb, kulcsrakész műszaki-automatizálási megoldások szállításában érdekeltek. A rendszerek ugyanis olyan mértékben válnak bonyolultabbá, hogy a felhasználó részint nem képes optimális beruházást végezni, részint ennél sokkal nagyobb baj, hogy a pl. költségalapon kiválasztott különböző cégek termékeinek működésében olyan inkompatibilitás mutatkozhat, amely a termelésben óriási kieséseket, károkat okozhat. Ezért a szállítók automatizálási rendszerekben gondolkodnak, fejlesztéseik a mind könnyebb üzemeltetést szolgálják, amelyet a felhasználónak meg kell tanulnia. Az egyedi rendszereknél ma már megfigyelhetők a szabványosítási törekvések is, amelyek kezdetben ipari szabvány síkon folynak, azaz a piacon lévő cégek érdeke, hogy a rendszereik együttműködhessenek. Így van ez az Endress+Hausernél is, amely ezen "Akadémia" előadásán a terepi rendszerek digitális kommunikációjára koncentrált.
A kommunikációs rendszereknél - mint az élet sok egyéb területén - a digitális rendszer felülmúlhatatlan előnyöket élvez a hagyományos analóg megoldásokhoz képest. Vezetékes megoldásoknál az E+H a Foundation Fieldbust és a Profibust támogatja, de vezeték nélküli rendszerként egyértelműen a HART kommunikációt részesíti előnyben (HART=Highway Addressable Remote Transducer), amely kezdetben a 4 ... 20 mA-es analóg jelátvitelre ültetett, digitálisan címezhető, master-slave elvű, de kétirányú információátvitel megvalósítására született.
Az E+H a HART rendszert továbbfejlesztette, megalkotta a WirelessHART hálózati megoldást, amely sok előnnyel jár:
• háló (vagy csillag) felépítés
• önszerveződő
• önregenerálódó
• redundáns útvonalak lehetségesek
• energiahatékony vezérlési megoldások

WirelessHART hálózat kialakítása WirelessHART hálózat kialakítása
A WirelessHART elven intelligens távadókat gyártanak, beépített telepe 5 éves működést tesz lehetővé.
A cég a vezetékes és rádiós kommunikációs módot kiegészítette egy érdekes szoftverfejlesztéssel. A fejlesztés alapötletét az adta, hogy a Windows-os platformú készülékek a Microsoftnál szabványos nyelvezettel kommunikálnak, egy nyomtató meghajtó pl. a saját nyomtatóját felismeri. Miért ne lehetne ezt megvalósítani a terepi készülékek területén is. Erre szolgál a FDT/DTM technológia (FDT - Field Device Tool/ DTM - Device Type Manager). Előnyei:
• Nyitott, szabványos technológia, független az eszköztől, vagy a rendszer szállítójától
• Független az eszköz típusától, az érzékelőtől, a működtetőtől, a távoli I/O-któl, a meghajtásoktól, stb.
• Független a kommunikációs protokolltól, Ethernet, HART, PROFIBUS, Foundation Fieldbus, stb.
A rendszer - többek között - lehetővé teszi a terepi eszközök megelőző karbantartását is. Ezt továbbfejlesztve kialakították a W@M rendszert, amely egy terepi rendszer teljes életciklusát felügyeli, támogatja. A FieldCare programszegmens pedig a teljes üzemi eszközgazdálkodást kezeli, jól illeszkedik egy vállalatirányítási (pl. SAP) rendszerbe.
Az E+H digitális adatátviteli rendszere még nem ipari szabvány, más vezető cégek kiállnak saját rendszereik mellett, de széles partnergárdájával bebizonyította ennek életrevalóságát.

Kapcsolódó cikkek

Új ORP elektróda - erősen szennyezett közeghez

Piacra került az új Prosonic Flow 93T és 93P hordozható ultrahangos mérőműszer: DN15-65

Hírek az Endress & Hausertől

Az Endress&Hauser cég növeli piaci részesedését Kínában

Új RIA 45-46 kijelző-család Endress+Hauser-től

Az Endress+Hauser honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény