FőoldalArchívumKis fogyasztású mikrokontrollerek hely- és energiatakarékos alkalmazásokhoz
2010. április 20., kedd ::

Kis fogyasztású mikrokontrollerek hely- és energiatakarékos alkalmazásokhoz

Az energiatakarékos mikrokontroller-megoldásokat fejlesztő Energy Micro vállalat belépőszintű, alacsony fogyasztásra és kis helyigényre és költségekre optimalizált eszközöket jelentett be.Az 1 USD alatti áron forgalmazott EFM32 "Tiny Gecko" (TG) mikrokontrollerek a vállalat nagyobb kategóriás, Gecko sorozatú termékeinek energiahatékonyságát ötvözik a kisebb flash-memória és RAM-kapacitás, valamint a kisméretű QFN20, QFN32 és QFN64 tokozások által adott költségekben és helyigényben mutatkozó előnyökkel

Az ARM® Cortex™-M3 mikroarchitektúrán nyugvó, 32 bites Gecko termékek a konkurens 8, 16 és 32 bites megoldásokhoz képest a gyártó állítása szerint akár negyedannyi energiával beérik. Az áramkörök rendkívül alacsony fogyasztására jellemző, hogy aktív módban áramfelvételük jellemzően 180 µA körül alakul megahertzenként flash-ből történő kódfuttatás esetén, míg mélyalvó állapotban az áramfelvétel 900 nA-re, lekapcsolt állapotban 20 nA-re mérséklődik tovább. A benchmarkok szerint az akár 2 µs időn belül feléledő mikrokontrollerek a konkurens megoldásokhoz képest akár négyszer hosszabb telepes üzemidőt biztosítanak.
A legolcsóbb és legkisebb Tiny Gecko mikrokontrollerek, az QFN20 tokozású EFM32TG100 sorozat 4 ... 32 KiB flash-memóriát és 1 ... 4 KiB RAM-ot, valamint 12 általános célú I/O-pontot tartalmaz. A QFN32 tokozású TG200 és a QFN64-es TG230 és TG480 családok lábkiosztás-kompatibilisek a nagyobb Gecko családokkal, 8, 16 vagy 32 KiB flash-memóriát, 2 vagy 4 KiB RAM-ot és 24 vagy 56 GPIO-t tartalmaznak. A Tiny Gecko termékek biztosítják ugyanazokat a fejlett energiagazdálkodási megoldásokat, mint a nagyobb, Gecko sorozatú testvéreik. A Tiny Gecko sorozat csúcsát képviselő TG480 sorozatú eszközök tartalmaznak egy 4×24 szegmenses, 900 nA fogyasztás alatti LCD-vezérlőt, továbbá minden Tiny Gecko alapkiépítésben rendelkezik AES sifrírozási/desifrírozási motorral is, amely számos vezeték nélküli alkalmazásnál alapkövetelménynek számít.
A Tiny Gecko termékcsalád mindezeken felül rendelkezik kis fogyasztású UART és I2C soros interfészekkel, A/D- és D/A-átalakítókkal és számlálókkal, ill. időzítőkkel. A Gecko mikrokontrollerek egyedi, ún. "peripheral reflex" rendszere lehetővé teszi, hogy a 32 bites standard ARM-busszal párhuzamosan, a CPU kikapcsolt állapotában is működhessenek a perifériák, jelentős energiamegtakarítást támogatva.
A 2010 harmadik negyedévétől elérhető EFM32 Tiny Gecko családnak kezdetben tizenhárom tagja lesz.

Az Energy Micro honlapja

További cikkek a szerzőtől További cikkek az Alkatrészvilág rovatból
A Sharp MiniZeni LED-család: kompakt méretek, kis profilmagasság, nagy fényerő és költséghatékonyság
SIMLITE GSM-modul az Expander GSM-től
Az RFMD továbbfejleszti a 3G mobil távközlésre készült adómodul-családját
Új 3G Cinterion modul - EU3
A Renesas Technology bemutatta R8C/Lx sorozatú, nagyteljesítményű, 16-bites mikrokontrollereit integrált flash memóriával és LCD-meghajtóval
BTM-sorozatú Bluetooth-modulok a TME kínálatában
Az Actel bemutatta SmartFusion termékcsaládját
Amit a zero-drift műveleti erősítőkről tudni kell - az alkalmazástechnikai mérnök válaszol
"Zöld", quad-kivitelű PoE/PoE+ PS-vezérlők
Számlálók az Anlytól

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény